Jedyny taki kulig w Zakopanem – Zakolove – Nowoczesne Centrum Informacji na Podhalu
Ładowanie
  • Zdjęcia
  • Mapa
Opis

Na kulig tylko w Zakopane

Kulig składa się z zaprzęgów konnych ciągnący sanki 4-8 osobowe, jadący w orszaku jeden za drugim. Jest to rodzaj zabawy, dla przyjeżdżających do Zakopanego turystów, której często towarzyszy muzyka śpiew oraz dobra zabawa zakończona w regionalnym szałasie.

Od XVII wieku do początku wieku XX kuligi były bardzo popularną rozrywką magnaterii.

ORGANIZACJA

Kulig z pochodniami (ok. 1 godzina) - przejażdżka w saniach widokową trasą.
Wyjazd i powrót z ul. Pardałówka 51 - CENA: 30zł od osoby.

Kulig z pochodniami i poczęstunkiem w regionalnym szałasie (2-2,5 godziny) - ok. godzinna przejażdżka widokową trasą, przyjazd do szałasu, poczęstunek i powrót.Poczęstunek składa się z:
kiełbasy pieczonej samodzielnie na ogniu,
napoi gorących,
dodatków.

Wyjazd i powrót z ul. Pardałówka 51 - CENA: 50zł od osoby - dzieci do lat 4 bezpłatnie.

Kuligi dla klientów indywidualnych odbywają się w godzinach popołudniowych we wtorki, czwartki i soboty.

Dla grup zorganizowanych (ok. 30 osób) stosujemy rabaty, istnieje również możliwość dopasowania terminu zorganizowania kuligu.

Puste miejsce w saniach: 30zł.

Podczas trwania imprezy cały czas będzie paliła się watra w palenisku na szałasie, gdzie będzie można samodzielnie upiec kiełbasę, posłuchać góralskiej muzyki i potańczyć.
Każdy uczestniczący turysta w zakopiańskim kuligu zapamięta te chwile pełne wrażeń na długi czas.

Na życzenie klienta może grać kapela góralska (do 2h) - DODATKOWA OPŁATA 450zł.

Istnieje również możliwość doboru menu:

pieczony prosiak, nadziewany kaszą lub szynka,
kwaśnica na żeberku,
bigos,
barszcz czerwony z krokietem,
schabowy z kapustą i ziemniakami,
zupa gulaszowa,
oscypek na gorąco z żurawiną,
szaszłyki,
żurek z jajkiem.