Europejskie Tragi Produktów Regionalnych – Zakolove – Nowoczesne Centrum Informacji na Podhalu
Ładowanie

Europejskie Tragi Produktów Regionalnych

Górna Rówień Krupowa

Data

Cena

Darmowe

Kategoria: Regionalne

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to wyjątkowe wydarzenie dla koneserów tego, co pyszne, naturalne i autentyczne. Bogactwo kolorowych strojów podhalańskich, śpiew i żywiołowe tańce zespołów folklorystycznych przybliżą tradycje i kulturę regionu tatrzańskiego. Tematem przewodnim tegorocznych targów jest miód, choć nie zabraknie stoisk z winem, tradycyjnymi wędlinami, chlebami na zakwasie, tłoczonymi olejami, konfiturami oraz wszelakim rękodziełem.

Program IX Europejskich Tragów Produktów Regionalnych
11 sierpnia (sobota)
11.00 Otwarcie terenu targów
11.00-18.00 „Zarembek Tradycji”
12.00-14.00 Konferencja inauguracyjna: „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej” oraz prezentacja i degustacja potraw restauracji włoskiej „villa toscana” oraz karczmy „Przy Młynie”
12.00-16.00 Pokaz kulinarny „Warzenie kwaśnicy z grulami ze stuką” – rodzinny przepis Tadeusza Szostaka-Berdy wraz z Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników
12.00-18.00 Prezentacja Koła Gospodyń Wiejskich z Baranowa
Warsztaty rękodzielnicze – malowanie uli
Warsztaty rzeźbiarskie
12.00-19.00 Portugalska kawiarnia targowa
14.00-14.15 Oficjalne otwarcie IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych
14.15-16.00 Występ Zespołu Regionalnego im. Klimka Bachledy
występ Zespołu Regionalnego „Małe Klimki” – konkursy dla dzieci
16.30-18.00 „Zarembek Tradycji” – seminarium „Tajemnice miodów”
19.00-20.00 Występ Zespołu Regionalnego „Zielony Jawor”

12 sierpnia (niedziela)
11.00 Otwarcie terenu targów
11.00-16.00 Akcja edukacyjna „bezpiecznie na rowerze”
12.00-12.30 Występ Zespołu Regionalnego „Małe Podhale” z Jurgowa
12.00-14.00 Warsztaty rękodzielnicze: bibułkarstwo
12.00-15.00 Pokaz kuchni portugalskiej – Hugo Ramos wraz z Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników
12.00-15.45 Warsztaty rękodzielnicze z zakresu przerobu i obróbki wełny
12.00-18.00 „Zarembek Tradycji” Prezentacja Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska
12.00-19.00 Portugalska kawiarnia targowa
15.00-16.00 Spotkanie z miłośnikami Portugalii – o ich portugalskich historiach z Martą Kirsz, Jose Moreno, Ricardo Silva. Poprowadzi Marcin Subotowicz
16.00-18.00 Seminarium „Folusz dawniej a dziś”
16.30-17.30 Występ Zespołu Regionalnego „Mali Holni” z Sierockiego
19.00-20.30 Koncert Kingi Rataj – wokalistki fado
13 sierpnia (poniedziałek)
11.00 Otwarcie terenu targów
11.00-14.45 Warsztaty rękodzielnicze z zakresu przerobu i obróbki wełny
11.00-18.00 IV Kowalskie Spotkania Pamięci Jacka Biernacika – warsztaty kowalstwa artystycznego
12.00 Otwarcie Konkursu na najlepszy produkt spożywczy
12.00-13.00 Seminarium „B jak Batory”
Warsztaty plastyczne dla dzieci „Za tatrami, za lasami” – Oficyna Wydawnicza
12.00-14.00 Warsztaty rękodzielnicze – haft łowicki
12.00-18.00 „Zarembek Tradycji”
Prezentacja Koła Gospodyń Wiejskich z Gawłowa
12.00-19.00 Portugalska kawiarnia targowa
15.00-15.45 Występ Zespołu Regionalnego „Zbójnicek” z Zębu
15.00-16.00 Seminarium „Tradycja i historia hutnictwa na Podhalu”
16.00-17.00 Występ Zespołu „Gypsy Jazz Squad” TCKiS „Jutrzenka”
16.00-18.00 Pokaz kulinarny „Zupa z gwoździa”
Pokaz freestylerów Krakowskiej Szkoły Barmanów
18.00-19.00 Prezentacja produktów firmy Iglotex
19.00-20.00 Występ podhalańskiego zespołu góralskiego „Harnasie” z Suchego

14 sierpnia (wtorek)
11.00 Otwarcie terenu targów
11.00-18.00 Prezentacja kulinarna Koła Gospodyń Wiejskich”Korytniczanki” z powiatu jędrzejowskiego
Prezentacja kulinarna Koła Gospodyń Wiejskich z Piotrkowic
Prezentacja Koła Gospodyń Wiejskich z Ochotnicy
Promocja zdrowego trybu życia – Podhalańska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Targu
12.00-13.00 Seminarium „B jak Batory”
Warsztaty plastyczne dla dzieci „Za tatrami, za lasami” – Oficyna Wydawnicza
Seminarium i degustacja miodów pszczelich
12.00-14.00 Warsztaty rękodzielnicze – gobeliniarstwo
12.00-15.45 Warsztaty z wyrobu pasterskich instrumentów
12.00-17.00 Pokaz kuchni regionalnej i współczesnej Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska oraz Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Seminarium „Wielki dzień pszczół” – Tatrzański Park Narodowy
12.00-18.00 „Zarembek Tradycji”
12.00-19.00 Portugalska kawiarnia targowa
13.00-15.30 Zespół Koła Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki” z powiatu jędrzejowskiego
14.00-15.00 Warsztaty rękodzielnicze – malarstwo na szkle
17.30-18.30 Ogłoszenie wyników Konkursu na najlepszy produkt spożywczy
19.00-20.00 Młodzieżowa Orkiestra Strażacka z Wodzisławia

15 sierpnia (środa)
11.00 Otwarcie terenu targów
11.30-12.15 Zespół Regionalny „Sądeczanie”
12.00-15.00 Seminarium edukacyjne „Szlaki tatrzańskie” PTTK o. Zakopane
Prezentacja i degustacja baraniny – Małopolska Izba Rolnicza
12.00-18.00 Prezentacja Koła Gospodyń Wiejskich z Kamesznicy
„Zarembek Tradycji”
12.00-19.00 Portugalska kawiarnia targowa
15.00-15.45 Parada bacowska
16.00-16.30 Występ Zespołu Regionalnego Integracyjne Przedszkole „Górolicki”
16.00-18.00 Degustacja „Polywki baraniej”

Festiwal oscypka i serów wszelakich
Konkurs na najlepszy oscypek
Pokaz pucenia oscypka
Pokaz dojenia owiec
Pokaz strzyżenia owiec
Prezentacja i degustacja potraw karczmy widokowej „Szymkówka”
Prezentacja i degustacja potraw karczmy regionalne „Gazdowo Kuźnia”

16.30-17.45 Występ Zespołu Regionalnego „Biołodunajcanie”
17.00 Prezentacja i degustacja potraw karczmy „Chata Zbójnicka”
17.00-17.45 Warsztaty rękodzielnicze – warsztaty z wyrobu pasterskich instrumentów
Seminarium o instrumentach pasterskich
18.00-18.30 Ogłoszenie wyników oraz oficjalne zakończenie IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19.00-20.00 Występ Zespołu Regionalnego „Szlachtowianie”